fbpx

Puffen en Flankademhaling: Kalmte tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling kun je op momenten merken dat ademhalen naar je buik lastiger wordt door de krachtige weeën. De flankademhaling en puftechniek kunnen dan uitkomst bieden.
Bij Rondom Mama leggen we je uit hoe je flankademhaling en puffen kan inzetten om de controle te houden, zelfs tijdens de meest intense weeën.

Flankademhaling: Ademhalingstechniek bij krachtige weeën

Wanneer de baarmoeder door weeën hard aanvoelt, kan je middenrif minder goed bewegen. Dit zorgt ervoor dat je ademhaling hoog in je borst terecht komt, wat vaak spanning met zich meebrengt. Flankademhaling biedt hier een oplossing voor door de ademhaling naar de zijkanten van de borstkas te verplaatsen, ter hoogte van de onderste ribben.

Hoe pas je flankademhaling toe?

Bij flankademhaling adem je in naar je flanken, waarbij je borstholte zich zijwaarts beweegt. Plaats je handen op je flanken, net onder de ribben, en adem diep in naar je handen. Door lichte druk te geven met je handen, richt je de ademhaling naar de zijkanten van je lichaam. De tegendruk van je handen zorgt voor focus. Dit kan helpen om uit je hoofd te gaan, met vaak negatieve gedachten, en je te concentreren op je ademhaling. Deze techniek helpt om rustig te kunnen blijven doorademen, met ontspanning tot gevolg. Op deze manier zorgt het voor de aanmaak van de juiste hormonen die zorgen voor een voorspoedig proces van je bevalling.

Waarom puffen tijdens de bevalling?

Naast flankademhaling kan puffen tijdens de bevalling een waardevol hulpmiddel zijn. Puffen is gericht op een lange, gecontroleerde uitademing en kan je helpen je ademhaling te reguleren wanneer de weeën intens zijn. Voor veel vrouwen is puffen een handige techniek bij zowel de flank- als de buikademhaling, vooral wanneer er concentratieproblemen optreden door de kracht van de weeën of wanneer het moeilijk wordt om in één keer uit te ademen.

Hoe werkt puffen precies?

Puffen houdt in dat je kort, ritmisch uitademt via de mond of neus. Puffen is bijna onhoorbaar en kost geen kracht. Begin met een inademing door de neus en puf vervolgens uit via de mond of neus, bijvoorbeeld in een reeks van zes korte pufjes, gevolgd door een langere puf. Sommige vrouwen gebruiken een mantra of een ritme tijdens het puffen, zoals “Deze wee komt nooit meer terug” of het liedje “Altijd is Kortjakje ziek.” Dit kan helpen om gefocust te blijven en je ademhaling in een kalm ritme te houden, ondanks de intensiteit van de weeën.

Kies het pufritme dat bij jou past

Elke vrouw is anders, en ook puffen kun je aanpassen aan wat voor jou werkt. Misschien vind je het fijner om vier of vijf keer te puffen, in plaats van zes of zeven. Zoek een ritme dat je helpt om rustig te blijven, ook tijdens de intensere momenten van de bevalling. En als je merkt dat puffen op een gegeven moment niet meer nodig is, dan kun je ook kiezen voor één lange, diepe uitademing.

Puffen en ademhalingstechnieken: Gereedschap voor je bevalling

Denk aan puffen en flankademhaling als gereedschap dat je meeneemt naar je bevalling. Ze helpen je niet alleen fysiek, maar bieden ook mentale rust en controle. Bij Rondom Mama ondersteunen we je graag in het oefenen en toepassen van deze technieken, zodat je ze met zelfvertrouwen kunt inzetten.

Heb je interesse om meer te leren over ademhalingstechnieken zoals puffen? Neem contact op met Rondom Mama en ontdek hoe wij je optimaal kunnen voorbereiden op deze bijzondere periode.

Bericht delen